De lantaarnaansteker

 De lantaarnaansteker


Elke avond gaat er een man op stelten door de straten van de stad. Hij steekt de lantaarns aan. Zo laat hij een spoor van licht achter. Hij loopt langs de ramen van rijke huizen en langs de ramen van arme huizen.


Achter de ramen ziet hij moeders die hun kinderen voorlezen en onderstoppen. Maar hij zie ook veel mensen die verdrietig lijken. Het meisje is alleen en wacht op haar vader, die bijna altijd werkt. Het echtpaar zonder kinderen zit aan tafel met een lege kinderstoel.  Een man zit aan het bed van zijn zieke vrouw. 

De lantaarnaansteker ziet veel eenzame mensen. Hij kan er niet van slapen. Dan krijgt hij een idee. De volgende dag zorgt hij er, heel subtiel, voor dat de eenzame mensen bij elkaar komen in het huis van het echtpaar zonder kinderen. 

Zo leren de mensen  elkaar kennen. En steeds vaker ziet de lantaarnaansteker, dat het meisje even aanwipt bij het echtpaar zonder kind. Dat de vrouw van het echtpaar bij de zieke vrouw zit zodat haar man even weg kan. 

Zo mooi en alledaags. Als de mensen naar elkaar omzien hoeft niemand eenzaam te zijn. Zonder moraliserend te zijn, een schitterend en lief (voor)leesboek met mooie tekeningen van Ann de Bode.


De lantaarnaansteker

Aline Sax en Ann de Bode

De Eenhoorn 

Reacties